Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2007 13:58 - Червената шапчица, Вълкът и Перестройката
Автор: rationalnumber Категория: Политика   
Прочетен: 8513 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 21.09.2007 17:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Живели едно време в една спретната къщичка, на края на приветлива горичка Червената шапчица и Червената й майчица. Дълги години двете съжителствали в мир и разбирателство.

Имали си градинка със зеленчуци и нивичка с житце, от които редовно носели на Бабата, която живеела на другия край на горичката, а също давали и на животните в гората, които им помагали в обработката на земята.

Един ден Червената майчица напълнила кошничката на Червената шапчица с плодове, зеленчуци, вкусна пшеничена питка и едно кисело мляко за разкош. Заръчала й да иде при Бабата, да види дали е добре, да я нагости, да раздаде малко храна на горските обитатели и да се прибере. Въобще, каквато била процедурата до момента. Тръгнала Червената шапчица, но не щеш ли я срещнал вълкът.

Вълкът се бил върнал преди няколко дни от съседната горичка, където порядките били други. Тамошната майчица, бабата и 10% от животните тънели в разкош, карали останалите зверчета да се трудят по 12 часа на ден и им раздавали остатъците от пищните си вечери. Останалите горски обитатели нямали нищо против. Те не знаели как стоят нещата в горичката на Червената майчица, защото тяхната господарка им разправяла, как Червената зла мащеха измъчва нейните животинки, шпионира ги, вкарва ги в лагери и на всичкото отгоре иска да унищожи всички останали горички.

Вълкът като видял тая работа, веднага се досетил какво да направи. Решил да осъществи преход в Червената горичка, да се настани на мястото на Червената майчица и да попадне сред онези 10% , които смучат от останалите животни и Бабата. Той знаел обаче, че докато Шапчицата и Майчицата са заедно, са твърде силни и ако разберат намеренията му, ще пострада лошо. По тази причина една от двете трябвало да застане на негова страна.

Срещата му с Червената шапчица не можела да се случи в по-добър момент. В Шапчицата от няколко месеца започвало да се надига недоволство. Тя не можела да разбере, защо трябва да отделя от житцето и зеленчуците за бабата и животните, след като можели с майчицата да си го ядат сами. Е вярно, градинката след време щяла да западне без помощта на горските обитатели, но Шапчицата била сигурна, че ще стигне за нея и Майчицата, а също и за техните внуци. Освен това Другата майчица от съседната горичка казала, че ако Червената майчица евентуално загине, тя с удоволствие ще дава заеми на Шапчицата и нейните поданици.

И така, да се върнем на съдбоносната среща между Вълкът и Червената шапчица.

-Къде отиваш, Червена шапчице? – попитал той.

-Отивам при Баба, да я видя как е и да й занеса вкусни неща за хапване – отвърнала Шапчицата.

-Виж сега, имам предложение, на което не можеш да откажеш – подхванал темата Вълкът – Какво ще кажеш, вместо да да носиш тази кошничка при баба ти, да вземем вкусотиите, да ги раздадем на Бурсука, Лисицата и Голия охлюв, които от този момент нататък ще правят само това, което ние им кажем и ще подстрекават гората. След това ти ще отидеш при Бабата и животните ще им кажеш, че от днес нататък не можеш да й носиш храна, защото Червената Майчица е пред фалит и не иска да отделя от житцето. Те сами ще я свалят от власт.

От този ден нататък ще се редуваме – четири години ти ще управляваш горичката, четири години – аз. Ще взимаме заеми от Другата майчица, които тъпите ни животни ще плащат. Те обаче не бива да разбират, че сме се уговорили. Пред тях аз и ти ще се представяме за политически опоненти. Ще им раздадем по една малка част от градинката, те ще си я обработват, а ние ще взимаме по 20% от продукцията им.

-Това звучи добре – казала Шапчицата – Само че Бабата ще се усети, тя има голямо влияние сред животните. Освен това Ловецът ако разбере какво сме намислили, ще ни изкорми и двамата.

-Слушай сега, погрижил съм се за всичко. Ловецът също е решил да прави Перестройка. И на него му харесва как стоят нещата в Другата горичка. Казал е на Другата майчица, че ако тя си махне оръдията, насочени към неговата къщичка, той ще си изхвърли пушката и повече няма да създава проблеми.

-Добре де, ами Бабата? - продължавала да се съмнява Шапчицата.

-Ще я изиграем хитро. Сега, преди ти да отидеш, аз ще почукам на вратата на къщичката и ще й кажа, че приватизирам 50% от пенсията й. След това ти ще я посетиш и след като й разкажеш за тежкото положение на Червената майчица, ще й кажеш, че ако гласува за теб на Горските избори ще ме накажеш и ще й върнеш 50-те % от пенсията. Аз от своя страна ще кажа на част от животните, че докато те бачкат и ти дават по 20%, ти хрантутиш само бабата и не мислиш за горския бизнес. Така ще създадем противопоставяне в горичката, ти и аз ще имаме твърди електорати, които ще ни избират всеки път. Освен това, за да не мислят много-много за политическата обстановка, ще накараме Щуреца да им измисли някакава пошла, консуматорска музика и всякакви кретенски забавления, които да ги занимават. Така ние ще си правим каквото си искаме.

Червената Шапчица окончателно се съгласила и дори сменила шапчицата си с бледорозова, в знак на промяната. Всичко минало по мед и масло. Вълкът приватизирал не 50, а 90% от пенсията на бабата, заедно с две трети от горския фонд на горичката, а по-голямата част от градинката продал на Другата майчица.

Ловецът въобще не реагирал на случващото се, защото бил прекалено слаб. Той бил изхвърлил любимата си пушка, но Другата майчица не направила същото с нейните оръдия и го държала под контрол.

Червената Майчица била поставена под домашен арест. Понеже била простовата и наивна, новите властимащи не я ликвидирали, за да не предизвикват вълнения в гората. След време тя си умряла от естествена смърт. Част от животните все пак помнели времето й, въпреки усилената пропаганда на Щуреца, и решили да й издигнат паметник, който и до днес може да се види в родното й място. Мнозинството от горските обитатели обаче вече били с промити мозъци и мразели Червената Майчица, без да знаят точно защо. Също голяма част от тях избягали в Другата горичка, защото макар и да била експлоататорска, поне плащала повече от Вълкът и Шапчицата.

Междувременно Вълкът и Шапчицата наели един от братовчедите на Ловеца, който ликвидирал Бурсука, Лисицата и Голия охлюв, понеже знаели твърде много...


Всяка прилика с действителни лица и държави никак не е случайна




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viovioi - *
21.09.2007 14:29
Като версия става, но за диверсия е много слабо!
цитирай
2. rationalnumber - Просто приказка...
21.09.2007 14:31
Четивото е предназначено за дечица. Възрастните животни вече са част от Тъмната горичка... За тях надежда няма...
цитирай
3. viovioi - айде добре.
21.09.2007 15:11
Става и за платформа в тая форма... Мир да е..
цитирай
4. sladurana86 - :)
21.09.2007 15:29
Много готина приказка
цитирай
5. анонимен - пролетарий
21.09.2007 16:46
Хубаво, ама много плахо. Истината, че ни пркараха жетстоко и безвъзвратно "добрите" капиталисти. Ще разберат ли някога нашите троянски коне (т.н. дисиденти) за ролята в съсипията на държавата и мизерията в която тъне 90% от населението.
цитирай
6. viovioi - Аааа не така...
21.09.2007 16:58
Идеята е била добра, но идеолозите са я извратили.Сега плачи, сълзи крокодилски лей.
цитирай
7. анонимен - супер е
21.09.2007 17:29
Много добре се е получило.Продължавай да пишеш. :)
цитирай
8. анонимен - да бе, чудно ;-)
21.09.2007 18:23
Егати червената помия ;-)
Сигурно точно така се раждат психопати, като на децата им се четат такива "приказки" ;-) Навремето нямаше пак едни такива "приказки", дето ги пробутваха за исторически, за разни партизанчета, и следите остават? :Р
цитирай
9. анонимен - да, сега и капитализмът не е кат хората
21.09.2007 20:01
по-рано твърдяха, че социализмът бил извратен от хора като сталин, червенков, живков, етс. Сега се оказва, че и капитализмът е извратен. Този път наистина, ама много, много...е, какво да правим? да бягаме там дето е истинският или да идем там, дето строят комунизъм - куба, корея?
цитирай
10. rationalnumber - Бегом, марш!
21.09.2007 21:22
Защо ще бягате, другарю 9 ? :) Вие пък, гузен негонен...
цитирай
11. анонимен - Пропуснал си някои детайли, като ...
22.09.2007 01:43
Пропуснал си някои детайли, като напр. как една близка горичка била разделена на две - в едната порядките били като в тази на вълка, а в другата - като при червената шапчица. И се наложило да ги разделят със стена за да не бягат животните от втората в първата.
цитирай
12. nakom - очаквам продължение ;-)
22.09.2007 11:57
с голямо нетърпение ;-).
цитирай
13. rationalnumber - Назад във времето
22.09.2007 17:46
Накоме, по-скоро очаквай ретроспекция. За далечното царство-господарство, подлите дворяни и един Котарак в чизми и кафява униформа, всичките до един напердашени хубаво от Червената Майчица и Ловеца:)
цитирай
14. diesirae - Само в приказките...
23.09.2007 18:05
Само в приказките човек може да съчини нещата така както му харесват и изнасят... но в реалността нещата са съвсем различни, не се харесват на всички, рядко дори на койтои да е, и не са угодни за хората, които обичат приказки... Но уви, реалността си е реалност! :)
цитирай
15. diesirae - Илюстрация:)
23.09.2007 18:46
Всъщност, позволих си да добавя илюстрация към вашата приказка в моя блог... надявам се да е точна.
:)
цитирай
16. анонимен - forsfactor
23.09.2007 20:35
Chistata istina otraziava taia prikazka.Po pravdopodobno i ne mojeshe da bade..Mn shte se intersno prodaljenieto...stroitelnia bum, creditnata ludost.. ikonomicheskata smart na 90% ot jivotnite v gorichkata..Ami, togava..dali niama da grabnat kirki i motikki..i sas zabi i nokti da potarsiat svoiata ikonomicheska nezavisimost..Dali, tova niama da e kria na garcheshata se, hapeshta i draskashta sistema ..za da ozelee.Nadali, shte ozlelee, ako gi niama veche jovotnite-robi.
цитирай
17. narayana777 - S 4ERNI O4ILA
23.09.2007 21:33
po vremeto na czar to6o nie jiveehme v feodalizma.po vremeto na prehoda,be6e divia iztok/p1rvona4alnoto natrupvane na kapitala/sega trebva da u4im sicilianski 6toto s toia klimat i s tova 4erveno-mutrensko upravlenie nikakva razlika ne vijdam ot sicilia.hvani don stani6one,don goce,don dogani ta udari al kapone,vse taia.
цитирай
18. sladurana86 - пост 17
24.09.2007 13:40
Къде забравяш и най - големия радетел и закрилник на мафията ни, неуспелия комунист дон Костовоне:) Той има гоооолям принос към развитието й, не е хубаво така да го пренебрегваш:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rationalnumber
Категория: Други
Прочетен: 133200
Постинги: 12
Коментари: 112
Гласове: 199
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930