Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2008 00:11 - Демокрация for Dummies
Автор: rationalnumber Категория: Политика   
Прочетен: 3880 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 01.03.2008 09:31


Приятели, настоящата статия е предназначена както за напълно начинаещи, така и за напреднали любители, а защо не и професионалисти в областта на демократичната политическа система. Тя ще даде ценни насоки и съвети на всички желаещи да се запознаят по-отблизо с това полезно и същевременно забавно занимание.

Забравете за сложните понятия. Предлагаме ви няколко простички правила, с които бързо ще се превърнете в демократ-гуру и ще предизвикате възхищението на вашите приятели, независимо дали сте избирател или избиран.


Първо правило: Не бъди комунист. Само това правило е достатъчно, за да те издигне няколко стъпалца по стълбичката на демокрацията. Естествено повечето демократи са били членове или симпатизанти на комунистическата партия преди известно време (хайде признай си, на всеки се случва), но важното е да не говориш за това или ако някой заговори, незабавно да смениш темата.


Коментар към първо правило: Особено неприятна ситуация например се създава, ако си лидер на опозиционна християн-демократическа партия и същевременно бивш автор в “Работническо дело”, а като допълнение жена ти е била партиен секретар. Кофти, а? Все пак има и хора,които успешно се справят и с такива ситуации. Това са истинските професионалисти. Начинаещите демократи обаче не бива да опитват това у дома си.


Ето няколко полезни практически съвета за тези, които искат да скъсат с неудобното си минало:


  1. Ходи на църква, това винаги помага. Ако запалиш свещ и се прекръстиш по телевизията, получаваш и допълнителни точки.

  2. Излъжи, че си бил репресиран. Ако успееш да накараш хората да вярват, че имаш роднина, лежал в някои лагер, ще се издигнеш много в очите на демократите. Ако пък имаш и вуйчо, избягал на запад през 50-те години, директно влизаш в кръга на доверие.

  3. Ако живееш в София, мрази хората от другите градове. Те почти винаги са комунисти, а който плюе комунистите е пич. Фактът, че и ти не си софиянец, може да се окаже проблем в бъдеще, затова го пази в дълбока тайна.


Ако спазваш тези прости насоки почти сигурно е, че никой няма да научи за предишната ти партийна книжка.


Ако нямаш “скелети в гардероба”, а тепърва нагазваш в блатото на демокрацията ето някои полезни хитрини.


  1. Истинският демократ винаги гласува. Може всички в избирателните листи да са тъпанари, разбойници и олигофрени, но ти трябва да гласуваш. Ако не гласуваш, значи си комунист. Ако гласуваш за лошата-партия-на-която-дори-не-трябва-да-се-споменава -името пак си комунист.

  2. Когато по телевизията дават представител на лошата партия ти трябва да го псуваш и да спориш с него. Нищо че той не те чува. Така изразяваш гражданска позиция. С радиото е същото.

  3. Ако не знаеш за кого да гласуваш, по-добре слушай Командира, той ще ти каже. Той е професионалист (вж. коментара към първо правило).

  4. Ако не знаеш кой е Командира, ти не заслужаваш да се наречеш демократ, или още не си тръгнал на училище, в който случай нямаш право да участваш в играта.

  5. С риск да се повторим – мрази комунистите.

     

И така, нека преминем към по-сложната част - какво да правим ако сме “избирани”.


И тук с пълна сила важи Първо правило. Който го е пропуснал, бързо да се върне и да го прочете.


След като тотално сме отрекли комунизма, продължаваме напред. Какво да правим? Ето какво:


  1. Бъди десен. Истинските пичове са десни.

  2. Използвай словосъчетанието “борба с корупцията” по телевизията. За тези от вас, които не знаят какво е “корупция”, това е каквото всички ние правим, когато някой трябва да ни свърши работа спешно. Това обаче не трябва да го казвате по телевизията.

  3. Използвай словосъчетанието “политическа отговорност”. Напоследък много се харчи.

  4. Бъди разбирач. Изказвай се по проблеми, от които не разбираш. В никакъв случай обаче не говори за проблеми, които имаш възможност да разрешиш. Ако го направиш, няма да можеш да стовариш вината върху комунистите.

  5. Опитвай се когато можеш да вкарваш в употреба думите “икономически растеж”, “Европейски съюз”, “прозрачност”, “откритост”, ”свобода”

  6. Избягвай думите “инфлация”, “цени”, “заплати”, “доходи”.

  7. Избягвай цифрите. В повечето случай те са твой враг.

  8. Ако те изобличат в нещо по телевизията, усмихвай се. Откажи коментар и след няколко дена всички ще са забравили. Ако не са забравили, означава че някой им плаща. Това значи, че ще трябва да платиш и ти, желателно е повече от противника. Това е т. нар. политчески шах.

  9. Рано или късно ще ти се наложи да отклониш средства от държавната хазна за лични цели. Когато този момент настъпи, кажи “то така си беше” и обвини комунистите. Това винаги работи.

  10. Ако някой се разбунтува или не дай Боже вдигне стачка, настрой останалите против него. Ако и това не помогне, обвини комунистите.


Има обаче едно изключение, което обезмисля всички горепосочени правила. Ако ти попадаш в това изключение, те не ти трябват, така или иначе всички ще гласуват за теб. То е:


Бъди Бойко Борисов.


В заключение може да се каже, че демокрацията наистина не е за всеки. Но тези от вас, които имат желанието и упоритостта да овладеят нейните тънкости, със сигурност ще извлекат неизброими ползи в бъдеще.



Тагове:   демокрация,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nakom - супер супер
01.03.2008 14:20
хахахахахахахаха
много яко.жалко че боклуците няма да го "изберат"
цитирай
2. pui - Ами 'визия'?
05.03.2008 13:34
Закъде е истинския демократ без ВИЗИЯ?! ;)

Поздрави, много весело:)))
цитирай
3. ssstto - По точка три
11.03.2008 19:51
"Ако живееш в София, мрази хората от другите градове" бих добавил :И особено от Димитровград и Първомай. Докато съществуват тези два града ще има и комунисти. И обратното.
цитирай
4. raylight - За репресираните
14.03.2009 09:16
аз никога не съм лъгал, че имам репресирани роднини, но много хова в ДСБ наистина са жертви на режима - 79 концлагери е имало, ум да ти зайде - http://templar.blog.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rationalnumber
Категория: Други
Прочетен: 133409
Постинги: 12
Коментари: 112
Гласове: 199
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930